torsdag den 18. juni 2015

Dobbeltstrik

Får jo helt forsømt bloggen grundet strikkedage/ sommerstrik og flere strikkefestival: sidste weekend på Samsø og i morgen af sted til Falster: Sydhavsstrik. Herligt og travlt.

På Falster skal jeg undervise i dobbeltstrik - også med forskellige mønstre på for- og den anden forside! 
Det er jo noget, der kræver at tungen holdes lige i munden og koncentrationen er på max.

Jeg må lige dele et par billeder af lidt teknik: en opslagning, så opslagskanten bliver pæn og et par billeder af sidekanterne. Jeg er ikke så vild med en lænkekant der består af begge farver, men der er heldigvis alternativer!


Opslagning af masker til dobbeltstrik

Første maske (halvstik med begge farver, ganske som vi plejer at lave første maske i skoleopslagning). Brug lang ende i den ene farve og begge farver over pegefinger og langfinger. Her er den korte ende blå! Kanten på denne side bliver hvid.
De næste masker slås op med den ene farve over tommelfinger og to farver over pegefinger  + langfinger): slå op med dobbelt garn og fordel strikke-garnet(begge to) som ved flerfarvestrik. Slå ønsket antal op ( alle m er dobbeltmasker med begge farver) og sådan, at alle masker er ”ens” m h til placering af farverne.
Den anden side af ovenstående opslåede masker
Første maske strikkes ret med garnet bag masken. De næste masker strikkes som dobbeltstrik- skiftevis en vrang med  blåt garn, en ret med hvidt garn (husk af ”den anden farve” skal ligge bag retmasken og foran vrangmasken).
Strik med begge farver ( det er lettest at holde garnet med vrangmaske-farven over pegefinger og retmaske-farven over både pege– og langfinder (dvs. vrangmaskefarven længst mød højre i forhold til venstre p, hvor masker strikkes fra!)

 Vrangmasken strikket under begge garner, så det hvide ligger mellem de to lag
Sidste maske tages vrang løst af med begge garner foran masken. VEND. opg strik 1. m ret, og sno derefter garnerne om hinanden,så den 2. maskes farve er "låst".  


Ensfarvede kantmasker i dobbeltstrik
Strik til sidste m. tage garnet fra næstsidste m foran arbejdet og tag sidste m vrang løst af med garnet foran m. ( billedet ovenfor) Vend og strik 1. maske ret. Sno garnerne om hinanden, så ”vrangmaskens farve” er ”låst” og strik maskerne som farven viser: ret med den ene farve, vrang med den anden (lige indtil der skal laves mønster, så er det anderledes!!)

 Her den side, hvor kantmasken er hvid- i den anden side er den blå!


2 kommentarer:

  1. Jeg glæder mig til at få at vide hvordan du strikker to forskellige mønstre i dobbeltstrik.
    Snart!!!!

    SvarSlet
  2. Øhhh - det kræver vist lige et par pinde og garn i to farver for at forstå ;-) Det må prøves af - men ikke i aften.

    SvarSlet