fredag den 20. januar 2017

Min test af Garn

Så har jeg gennemført den første test af et af garnerne, som EMOOTO sælger på nettet, så her kommer min første "artikel", der er en smule lang, fordi jeg ønsker at forklarer tingene grundigt. senere kan jge sikkert gøre det enklere.

Cotton Wool 3 (Garn I 50 % uld / 50 % fra bomuld  fra Gepard. Certificeret)

 Garnkvalitets- kriterier: alle nedenstående bedømmelser må blive forholdsvis subjektive, men er samtidig et forsøg på at opstille forskellige parametre, der kan vurderes, når vi ønsker garner af god kvalitet i forhold til et strikkeprojekt.

Udseendet (førstehåndsindtryk)                    
Garnet er tyndt, føles blødt og samtidig med ”greb”, dvs. at det ikke er løst og slasket eller alt for løst spundet.
Det er rimelig elastisk, tvundet ”rundt” af 3 tråd, der hver består af 2 spundne tråde.
Garnet føles mellemtungt (til sammenligning føles ren silke tungt, kunststof ofte let)
Det er let at rive garnet over med fingrene, firdi fibrene ikke er særlig lange, men det virker på den anden side heller ikke som et garn, der brister ”af sig selv”.

Strikkeprøve
Strikkeprøver er udført på pinde nr. 3 og 3,5 mm (Det er de pindestørrelser, der anbefales på garnets banderole).
Det giver strikkefasthederne (efter let dampning og vask): 
På pind 3 mm:     30 masker og 42 pinde = 10 x 10 cm.
På pind 3,5 mm:  26 masker og 36 pinde = 10 x 10 cm
Men husk, at vi ikke strikker ens, så enhver er nødt til at afprøve sin egen strikkefasthed!

Garnet er rigtig behageligt at strikke med: maskerne lægger sig pænt og garnet har ikke tendens til at spalte.  Ret-vrang-mønstre står tydeligt og klart.  (Til sammenligning: et rent bomuldsgarn er ofte sværere at strikke så jævnt med).

Hvordan arter garnet sig  (- et indtryk af, hvordan det færdige arbejde kan behandles)
En let dampning retter små ujævnheder ud.
Håndvask viser en lille smule afsmitning, hvilket er helt almindeligt ved bomuldsgarn. Den strikkede prøve giver sig lidt i våd tilstand, så der er ingen valkning (Dvs. prøven filtrer ikke maskerne sammen). Arbejdet skal glattes ud og tørre liggende for at holde facon.             

         
Strikkeprøve før og efter en let dampning

Jeg forventer ikke, at der vil være afsmitning ved vask i vaskemaskine.
(Garn, som indeholder uld bør altid kun vaskes ved maks. 30 grader på et uldprogram til ”håndvask af uld” i maskine, der har et ”vuggeprogram” (det tegn med en hånd i balje) og gerne i en vaskepose. Centrifugering tåles, og måske en meget forsigtig tørretumbling, men kun til ”næsten tørt”. Garnet i strikkede genstande må aldrig overtørres.( Jeg har ingen tørretumbler, så det er IKKE testet)

Hvad egner det sig til
Garnet vil være velegnet til beklædning, der skal føles lidt lunt og kunne komme tæt på kroppen, f.eks. let forårs- og sensommertøj som bluser, toppe, lette cardigans mm. Det virker blødt og lunt og vil derfor også være velegnet til baby- og småbørnstøj.  
Efter min mening egner det sig rigtig godt til strik med strukturmønstre i ret- og vrangmasker, hulmønster og lignende, da maskerne fremstår klare og tydelige. Selv en rib holder sig elastisk uden at ”slaske” ret meget efter vask.

Små pulsvarmere førmontering og vask

Hvordan arter det strikkede sig i brug, dvs. efter et pænt stykke tid
Dette er alene testet med et par pulsvarmere i rib/ rillemønster.  Tilsyneladende holder materialet elasticiteten, så ribben ikke bliver helt flad efter kort tids brug, hvilket ofte sker med uld/ bomuld blandinger eller ren bomuld. Langtidsbrug er ikke testet!
    
Samme små pulsvarmere efter montering og vask.


 En samlet vurdering
Et dejligt garn for den, der gerne vil strikke i tyndere garn og opnå en blanding af uldens varmende egenskaber og bomuldens ”kølighed” og glathed. Fint til beklædning som kommer helt ind på kroppen, også til baby- og børnetøj, til lette sjaler, tørklæder osv.
Jeg er begejstret for, at det kan bevare en del elasticitet i ribstrik, når en rib strikkes stramt. Jeg kunne sagtens fristes til strikke mig en lys, lækker sommertrøje, en forårs-cardigan og/ eller let bluse af det, men også søde ting til de mindste børnebørn. 
(Jfr. Certificeringen)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar