lørdag den 18. februar 2017

Garntest

Her kommer så min "test" af Natura Bomuldsgarn fra DMC(her forhandlet via EMOOTO.dk
Mit førstehåndsindtryk er, at det føles fint, glat og lidt ”køligt”. Natura er rullet op som en flad ” Donut”. og her kan man faktisk få fat i den inderste ende. det er jo super. jeg lagde garnet i en post så jeg undgik " kludder" i de yderste lag, for man fjerner jo banderolen.

Garnet er spundet af flotte, lange fibre og tvundet af 8 tynde tråde. Det er selvfølgelig uelastisk, som bomuldsgarn er grundet spindingen og fibrenes længde og ”glathed”.  Det er et stærkt garn, svært at bryde med hænderne, så jeg måtte have fat i en saks.

Jeg har prøvestrikket Natura på pind 3 og 3,5 mm.  Da garnet er tvundet en smule løst af mange tråde, kan det let spalte, så jeg anbefaler at der strikkes på pinde med ret runde spidser, altså ikke lace-pinde. 
Min strikkeprøve med mønstre og to forskellige pindestørrelser, pind 3 nederst og øverst p 3,5.( Prøven uvasket og ikke dampet!)

Med lidt omhu får man en flot flade, hvor maskerne står super klart og tydeligt,- det kræver dog at alle masker trækkes lige fast til, så man undgår ujævnheder, for de afsløres mega nemt! 

Strikkefasthed,-  den vil jo altid være vejledende!
Min strikkefasthed på pind 3 mm er 27 m i bredden og 38 pinde i højden (det giver 10 x 10 cm), og på pind 3,5 mm henholdsvis 24 masker og 34 pinde, men det er jo helt individuelt og man bør derfor ALTID strikke sine egne prøver og måle dem, før man starter på et større arbejde.

Efterbehandling:
Jeg vil være forsigtig med at dampe strik, der har strukturmønstre, for i et rent bomuldsgarn vil de blive flade, da bomuldsfibre ikke vender tilbage til den oprindelige form på samme måde som et uldgarn. Damp let ved sammensyninger og altid på et blødt underlag.
Garnet tåler vask i maskine (- der anbefales maks. 30 gader på bandarolen). 
Jeg har ikke afprøvet vask ved 40 grader, men mon ikke det tåles? Det ville være fantastisk, om det evt. kunne vaskes i maskine helt op på 60 grader, for så ville det egne sig rigtig godt til mundservietter, karklude, gæstehåndklæder osv.

Garnet smitter ikke af i håndvask, som bomuldsgarn ellers ofte gør ved håndvask, men jeg har også kun afprøvet lyse farver.
(Billederne er ikke "sort/ hvide, men jeg har brugt et "kitfarvet" garn, så det ser jo S/H ud!!).
Vask hellere et nyt, større arbejde i maskinen, evt. på et skåneprogram. Det nyvaskede skal glattes ud i facon og tørre liggende.  Man må regne med at arbejdet kryber en lille smule.

Natura egner sig rigtig godt til let sommerbeklædning, til børn som voksne: bluser, pigekjoler, T-shirts, toppe, lette cardigans, men også til boligtekstiler som dækkeservietter (evt. I dobbelt garn), gæste-håndklæder osv.. De er rigtig velegnet til alle mønstre i ret-/ vrang- kombinationer og til alle former for hulmønstre, fordi maskerne står så flot klart.

Det føles meget behageligt at have på, selv mod den sarte hud på halsen og jeg kan fint se forårets/ sommerens skønneste hals-rør og tørklæder strikket i lyse og lette farver i Natura Der kommer en opskrift med garnet senere).
Dette garn kunne jeg godt selv finde på at bruge… og ville ønske at det var certificeret og økologisk.
Det ville simpelt hen være perfekt. 

PIST: Emooto.dk har lige nu en tilbudsrabat på 25%... det frister!  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar