torsdag den 22. december 2016

Decemberhilsen og en masse tanker

Så er det snart... og så behøver man vel næppe skrive mere.

I år har måneden budt på mere Nethandel end nogensinde før og udleverings-stederne har problemer med at opbevare alle pakker, til folk får sig "snøvlet" sammen til at hente dem.
Og det er jo både god og skidt!

Dejligt at kunne finde mange farver i samme materiale
 Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvad nethandelen betyder for vores garnforretninger. og samtidig har jeg  jo selv lyst til at handle på  nettet, når der nu er mange km at køre til en rigtig god garnforretning, så vi må have diskuteret dette:  Fysisk garnforretning contra nethandel?
- dette var vist ikke muligt at indkøb i almindelig forretning... mere end 70 farver/ nuancer.
 Man kan jo godt frygte at vi mister garnforretningerne- så vi ikke længere kan mærke kvaliteter og sammenligne farver, og vi vil ikke undvære den service, det er at kunne får gode strikkeråd, se/ prøve modeller osv.
Desvære er der ikke altid topkvalificeret og imødekommende personale, hvilket må være et must.

Og samtidig er det rasende let at handle på nettet- ikke mindst når man bor " langt ude på labdet" og præcist ved, hvad man vil.
I "Seriøst strik... for sjov", Vejle gruppen har vi haft en diskussionsaften  om dette og er enige om, at det må være et "BÅDE- OG" 
Men det kræver, at Netbutikkerne strammer sig an og får mere " kød på beskrivelser  af materialerne. Alle kan jo påstå, at de forhandler " kvalitet" og luksusgarner" og en af fordelen er at man har 14 dages fortrydelsesret. Men butikkerne er nu søde til at tage " for meget garn" retur. Desværre er der kunder, der misbruger dette og aflever noget, der faktisk er taget hul på. Det er altså ikke rimeligt. 
Så mange vikle- og strikkeprøver kan en flot skønne kursister lave på en kursus 
Men hvordan bedømmer man egentlig " kvaliteten " af et garn??? Og hvordan ved man at " det holder" sig pænt i almindeligt brug?

Det var masser af tanker- og alle ønsker om en dejlig jul og et godt nytår.
Nethandelen er vist komme for at blive, så vi må stille krav om at den "opper sig".
Det kunne være mit nytårsønske!!


onsdag den 16. november 2016

Kurser i 2017

Herligt at få en mail med opfordring til at sætte næste års kurser på bloggen.foreløbig er der aftalt følgende:( tusind tak til Trine)

Januar: 
 Jeg kan fortælle at jeg skal undervise i Kolding den 28. januar i "Strik med farver" hvor vi går i gang med farvelære
samtidig med at vi strikker efter principper for hvordan man sætter farver sammen.( Kolding Husflidskreds)
  Marts:
11. Marts er jeg med på Fiberfest i RY ( arr. Af Bodil Munch)

Juni
Jeg har lovet at deltage på Samsø strikkefestival 9.-11. juni på dejlige strikkedage på campingplads- en herlig kombination,
hvor der deltager ca. 100 strikkere-  super at vi ikke bliver flere så man kan nå at lære hinanden lidt at kende.
workshops om finesser og detaljer, der gør vores strike flottere og mere professionelt. Fra "home-made" til "hand-made".

Juli:
Endelig er jeg igen i 2017 med på Rønde Højskoles sommerkursus i strik: "Strik til sidste detalje" ( meget om monteringer) 
Datoerne er 1.-6. juli inkl. og de første er allerede tilmeldt ... det er jo fantastisk.
 
- og ind imellem skal jeg lege pensionist og strikke " for sjov"!!

Jeg er jo med i den lille strikkegruppe GEMérne , der arbejder med stikke-projekter i samarbejde med museer, så forår-sommer 2017 hedder det Strik Kunst- i samarbejde med Vejle Kunstmuseum. Her skal vi lave en udstilling af strik, der tager udgangspunkt i eksempler af museets kunstværker og derudover skal vi skabe et stort værk- i strik naturligvis- hvis vi kan få sponsoreret materialer til det.
Dette værk skabes delvist i samarbejde med publikum ... hen over foråret/ sommeren.
Min ene pude strikket med inspiration i  Palle Nielsens grafiske arbejde 

Og samtidig har vi vores S.O.S. udstilling på Museet i Give, på et lille galleri i Hedensted og til sommer på Hørvævsmuseet i Krengerup. 
Fra opstillingen af  S.O.S. i Tønder
Så jeg skal ikke kede mig.

tirsdag den 1. november 2016

Mere strikketeknik: blød aflukning i halsudskæring

Netop hjemvendt fra Tisvilde Højskole og Strikkestafet, må jeg lige sætte lidt strikketeknik på bloggen, og dele en langt flottere aflukning i en halsudskæring eller i et ærmegab uden de irriterende "hak" eller " trapper", som man får ved den almindelige afluknings-måde. 
Sådan ser det oftest ud, når vi har lukket masker af til en halsudskæring. Her er lukket for 5, 4, 3, 2 og 1 maske. Man kan sagtens strikke masker op i en hals uden at "hakkene" ses på forsiden af arbejdet, men de er der stadig på vrangen!

Men det kan faktisk ganske let ændres, så det kommer til at se sådan ud: dvs. uden "hak".

Gør sådan her: ( Samme antal aflukningsmasker og - rækkefølge som ovenfor angivet)

Luk for 5 m, strik pinden ud, vend og strik tilbage til der mangler 2 m, strik disse 2 r sammen. Vend arbejdet.  *Tag første m vrang løs af med garnet foran m, strik 1 r, træk den løse over og luk for 1 m færre end anført – hvilket er 3 her i eksemplet. (Da vi jo har strikke 2 m sammen på pinden under!!). Strik p ud, vend og strik til der er 2 m tilbage, 2 r sm, vend og gentag fra *.

Aflukningskæden ligger nu ”uafbrudt i en bue hen over aflukningen- uden hak!!
                                            
Det kan også gøres sådan: (samme aflukningstal som i eks. ovenfor)
Luk for 5 m, strik p ud.* Vend og strik tilbage, men tag sidste m vr løs af med garnet foran m. Vend og tag første m løs af( igen), strik 1 m og træk den ustrikkede m over ( = 1 m aflukket), luk de øvrige m af som vanligt. Gentag fra * med aflukning som anført i opskriften i de næste aflukninger.


Her er masker så strikket op langs udskæringen( med garnet bag arbejdet og med den pind, som halskanten skal strikkes med: 1 m for hver aflukket maske og 3 masker for hver 4 pinde i det "lodrette" stykke. Der kan strikkes en maske ekstra op i et "hjørne" for at lukke et evt. hul. Den ekstra  m tages ind på halskantens første omgang.
 Og her er en kant så strikket op, - man kan evt. skifte til en strikkepind et halvt nr. tyndere i den yderste halvdel af halskanten, så denne ikke bliver for vid og flaner. Derved undgår man at skulle "bryde" ribmønsteret med indtagninger.luk af med elastisk aflukning, så aflukningskanten ikke strammer.


lørdag den 22. oktober 2016

Tørklæder og opskrifter

Der kommer stadig forespørgsler på, hvordan man kan købe  opskrifter til mine "Sort og hvid"-stribede tørklæder og pulsvarmere.
 En detalje fra et af tørklæderne

Man kan sende mig en mail på hanne@designstrik.dk og fortælle hvilket tørklæde eller hvilke pulsvarmere man ønsker sig opskrift til, så skal jeg nok svare og sende opskriften som en PDF fil. (Mobile Pay er en super opfindelse!!)
 
Pulsvarmere med striber (- den ene model)
 
Tørklædet, som jeg kalder "Sort og hvid med skarpe striber"
Dette hedder" Sort og hvid- symmetri". (0g der findes 2 andre)

Efterår og skønne farver

Så kom det "rigtige" efterår med de skønneste farver- både i skoven og på stranden.
Svært at bevare pessimisme, når man " møder" en lilla søstjerne og en lille klat orange tang på stranden på en regnvejrsdag.


Og i dag er det så de sidste forberedelser til "Strikkestafet" på Tisvilde Højskole  i næste uge sammen med Bodil Munch. Det er da herligt, at strik stadig fænger så meget at skolen stort set haralle pladser besat!  

I kalenderen er der allerede sat datoer ind for sommeren 2017 med Samsø Strikkeweekend ( 2. weekend i juni) og Rønde Højskole  (fra 1. juli)og endda for juni 2018: Strikkefestival i Island. 
Utroligt... og så kaldes man endda pensionist! (Jubii)

mandag den 20. juni 2016

Projekter og kurser gang

Det er alt for længe siden, jeg sidst fik lavet et indlæg her.
 har undervist på Samsø Strikkeweekend på Sælvigbugtens Campingplads- for 4. år i træk. herlige dage og i år med masser af sol.
 Jeg har gang i nye modeller til Hjelholt - der kommer 3 nye  til efteråret i deres lækre mohairgarn(som er spundet med fin og blød merino), så her regnes og beregnes og afprøves!!

Og i modsætning til mohairgarnets grå toner, så er der gang i farveskalaen til Rønde Højskole.


- og lige nu er der fuldt op at gøre med forberedelse til åres Højskoleophold på Rønde Højskole: en uge med FARVER og STRIK. 
Super spændende at forberede og et stort arbejde: jeg har indkøbt 70 farver/ nuancer i samme gang go nøgler 100 grams nøgler om til 25 grams( ca). totalt tidskrævende..og herlige at se de mange små nøgler!! 

Der kommer masser af opgaver: kontraster,  farveharmonier, gobelinstrik og fair-Isle. 
 Sjovt at se, hvordan farverne virker sammen... både i "familier" og med kontraster. For hvert billede er blot en enkelt "kulør" skiftet ud...og udtrykket ændrer sig. Det bliver spændende at se dette omsat til strik!







mandag den 11. april 2016

Man er vel med på "vi strikker selv vores karklude"-bølgen?

Jeg kunne i hvert fald ikke lade være med at være noget påvirket af oplysningerne om, hvordan vores fiberklude forurener verdenshavene, når de genbruges eller slides i brug.

Så nu er jeg med på bølgen: Vi strikker vores karklude selv. Og jeg er en af dem, der så vælger at bruge det økologiske bomuldsgarn- eller er vi vist lige vidt, da konventionel dyrkning af bomuld forbruger masser af kunstgødning, pesticider og kemikalier i pluknings- og rensningprocesserne.
Ideen er ikke min m h til facon- den er "lånt" af Inger- med 1000 tak.og den er super, da alle kanter er ens- så ingen strammere mere end andre, når kluden vrides.


Materialer:
 2 nøgler økologisk bomuldsgarn.  Her er brugt ”Alba” fra BC Garn.  50 gram af hver farve giver 2 klude.
Pinde nr. 3- rundpind på 60 cm. (Jeg strikker frem og tilbage på rundpind, da det er mest behageligt for hænderne).

Opskrift.
Slå 4 masker op og strik frem og tilbage med ret på alle pinde (retriller). Yderste maske kan laves som en lænkekant sådan: tag masken vrang løs af med garnet foran arb. på alle pinde, men stram ikke for meget!

Stribemønster: 2 p hvid, 2 pinde sort.
( Ved farveskifte tages den nye farve i brug ”samme vej” hver gang for at skabe ensartede kanter)
11. halvdel af kluden:
Start hver pind sådan: 1 kantmaske, tag 1 maske ud. Strik ret pinden ud.
Gentag denne p til der i alt er 94 masker på pinden.

22.halvdel af kluden:
Start hver pind sådan: 1 kantmaske, strik 2 masker drejet ret sammen (dvs. i bageste del af masken) – strik pinden ud.
Gentag denne pind til der er 4 masker tilbage. Luk de 4 m.


Hæft alle ender og læg karkluden i lunkent vand tilsat lidt eddike, så den kan suge. Vask og brug den, - den er en fantastisk erstatning for de ”en gangs fiber-klude” der forurener vores havvand! 

onsdag den 2. marts 2016

Endnu en udstilling af strik

Den 11. marts åbner udstillingen "Knitted art to wear" på Danmarks Industrimuseum i Horsens. Bag den står "Seriøst strik.. for sjov" som udstiller tema-strik for 9. gang.

Her er et par billeder af mine 2 projekter:
Det ene hedder "Bolero"- og er en sort bolero, strikke med inspiration efter Ravels musikstykke af samme navn.. det har en fast rytme af lille-trommen og melodistykker af først en tværfløjte, derefter klarinet, så obo osv. og hele stykket går fra enkelthed til kompleksitet. 

 Jeg startede med højre ærme,- helt regelmæssigt på nær det "indbyggede" snore-armbånd og sluttede med de "kludrede" snore, der danner venstre ærme.
Mit andet projekt er inspireret af Jorn-raderingen, som jeg vist har vist her før.
jeg kalder mit værk for "En hyldest til Jorn"- naturligvis.
Her er så trøjen, som kom ud af det,- udført i uld og med strik på "kryds og tværs" via "tysker-vendinger" osv. 
Alle lodrette linjer er strikkede med efterhånden med en "dunte" på bagsiden- enkelte steder er de vandrette/ runde linjer hæklet på bagefter. Knapper er hæklet over gamle stofknapper!! Derfor er der kun 6 knapper - for jeg havde ikke flere!!
 Ryggen danner stort set billeder, som jeg dog har beskåret en smule og forstykkerne er en "Pjedsted-regelmæssighed" af de mere kedelige. men lommen er sjov!!



fredag den 26. februar 2016

GEMérnes udstilling på Thorning Museum

Så nærmer vi os- og vi glæder os.

”S.O.S. – Stribet Olmer Strik”

Udstilling på Blicheregnen 19. marts til 31. maj
Forårets strikudstilling tager udgangspunkt i vores gamle kulturarv, de stribede olmerdugsdyner.
En lille gruppe håndstrikkere (GEM’erne, som er Garn Elskende Mesdames) går gerne i ”gemmerne” på nogle af landets kulturhistoriske museer for at finde inspiration til, hvordan man kan omsætte den tekstile kulturarv til nyt for at sætte fokus på de gamle tings kvaliteter. Man skal – og kan heller ikke – kopiere fortidens genstande, for de vil ikke kunne fungere i moderne menneskers liv. I stedet er ønsket at skabe opmærksomhed på de gamle tekstilers kvaliteter ved at omsætte elementer fra dem til nutidens ”moderne” håndværk: strikningen.
I dette tilfælde sættes således fokus på de stribemønstre, som olmerdugsdynerne og -bolstrene har, og stribemønstrene omsættes til elementer i nyt håndstrik, der viser, at gammelt kan inspirere til nyt, og at ét håndværk kan inspirere til udtryk i et andet.
 Ovenstående er teksten fra museets hjemmeside og puden er et af mine små værker.
OG: jeg afslører ikke mere her- der  må jo gerne være overraskelser,-  jeg inviterer til at komme og se!
Fernisering lørdag den 19. marts kl 14 på Blicheregnens MUseum i Thorning( 15 km syd for Viborg.

torsdag den 11. februar 2016

TV om strikkeforeningen "Seriøst strik... for sjov".

Så kom den TV udsendelse om vores strikkeforening, som TV Midt-Vest optog i december i Viborg. Det blev en fin udsendelse alt i alt, og sjovt at se- og sjovt at høre sig selv snakke løs om foreningen(men ind imellem synes jeg også at det er en lille smule pinligt, - d´så træls at høre sin egen tøsede stemme!!)
Rigmor Sams fik lavet en fin sammenhængende beskrivelse af strikkeforeningen- tænk om TV Syd lavede noget lignende i stedet for "Den store strikkedyst"!! Dette er da seriøst!
Under optagelserne. Somme tider må interviewer og fotograf da stå model for vores fotos, ikke?
Her er et link TV Midt-Vest/ Kludetæppet til udsendelsen.

Udsendelsen medtager både noget og strikkeforeningen( først- og derefter om keramik/ ler.

onsdag den 3. februar 2016

Årets første værk til udstilling.

Så blev jeg færdig med mit første strikkede værk til årets udstillingstema i Seriøst strik... for sjov. Temaet er "Knitted art to wear"- og mit værk kalder jeg "Bolero"- inspireret af Ravels musikstykke af samme navn, og det er jo en bolero.
 Jeg har strikket i sort bomuldsgarn og i glatstrik i den ene side- det svarer til musikstykkets regelmæssige rytme og det meloditema, der varieres ganske lidt i starten af tværfløjte, klarinet mm..
I den anden side fortsætter min bolero med uregelmæssigheder i form af huller og efterhånden i "snore" der krydser ind og ud mellem hinanden, ligesom musikkens tema og instrumenter gør.

 Om den så nogensinde kommer i brug som beklædning... ja det er jo en helt anden sag. Men den var sjov at strikke!! 

tirsdag den 19. januar 2016

Strikke kalender 2016

Her er så en foreløbig kalender over begivenheder, der har strik som overskrift i 2016.
Man behøver absolut ikke  sidde alene med sit strikketøj. sort set hver måned er der en til flere begivenheder , som er åbne for alle, lige fra enkeltdage til strikkeuger.
Små workshops har jeg slet ikke taget med, så hold øje med foreninger mm, hvor de udbydes som 3-6 timers lektioner.

Strikkebegivenheder: Kalender for 2016

Foreløbig kalender, 19. januar 2016 (- der kommer sikkert mere til undervejs, når vi får datoer mm!)

12. marts: Fiberfest i Ry( Mølleskolen, Skanderborgvej)
12.-13. mats: Knitwork, Masterclass (Kulturhus,Charlotte Ammundsens plads 3, 1359 Kbh K)
9. april: Knitwork København, Knitwork Ligh (Kulturhus,Charlotte Ammundsens plads 3, 1359 Kbh K)
2.-9 april: Strik i Monda (Spanien) med Ruth Sørensen(se bloggen)
9.-16. april: Strik (2. kursus) i Monda med Ruth Sørensen
14.-17. april: Bindifestival, Fuglefjord, Færøerne.
1. -15. maj: Uldfestival i Saltum. Tema: ”Islandsk & Grønlandsk strik”
10.-12. juni: Strikkeweekend på Samsø (Sælvigbugtens Campingplads)
11.-12. juni: Garnstafet i Århus
18.-19. juni: Strikke-Camp Storebælt (Korsør)
18. juni: World Wide Knit in Public-Day 
27. juni- 3. juli: Strikkesymposium i Kiruna, Sverige (se Gavstrik)
2.-8. Juli: Rønde Højskole: Sommerkursus, ”Strik i fine farver”
18.-22 juli: Strikke-stafetten på Tisvilde Højskole (Ugekursus)
1.-4. september: Strik Bornholm (Allinge)
16.-18. september: Fanø strikkefestival (Nordby)
23.-25. september: Knitwork 2016. Kulturhus,Charlotte Ammundsens plads 3, 1359 Kbh K)
9.-15. oktober: Seniorhøjskoen i Marienlyst, ugekursus med strikning.
24.-28. oktober: ”Strikke-stafetten på Tisvilde Højskole (ugekursus)



2016 må da blive et kanon strikke-år med alt dette!


søndag den 10. januar 2016

Godt nytår og nye projekter

Et sent, men velment GODT NYTÅR!
Julen bød på lidt "forstyrrelse", da min datter juleaften blev indkaldt til Skejby Sygehus til undersøgelse af, om hun kunne være modtager af en ny nyre- og det kunne hun!! opereret julemorgen.Fantastisk julegave- og det er indtil videre gået godt. 

Det har selvfølgelig betydet masser af ture til sygehuset og har forsinket mit ene projekt til  udstillings-temaet i "Seriøst strik... for sjov": "Knitted art to wear".
Jeg tager udgangspunkt i en radering af Asger Jorn ( Geologisk kærlighed) og strikker en jakke.
Og jeg strikker selvfølgelig efter et papirmønster. Strikkeprøven er en lomme!!
Nu er arbejdet i gang- endelig. spændende om jeg når det inden 20. februar, for der er lige en lille rejse inden!

Mere om det andet projekt senere,- en bolero i sort bomuldsgarn!