fredag den 29. december 2017

Storesøsters gave på lillebror

Dette billede må med her som årets sidste hilsen med ønske til ALLE om: 

RIGTIG GODT NYTÅR


Lillebror iklædt en af storesøstes julegaver fra Bedste. Så må man vist kalde ham "Benjamine". Sød ER han, uanset!!!

søndag den 17. december 2017

Godt nytår

Med et par gamle strikke-nisser vil jeg lige ønske alle en dejlig jul og et herligt nytår.( Strikket til Filcolana.dk)



Næste år er der strikkefestival i  Island (i Blöndous) i juni, Strikkefestival Strik-Bornholm i starten af september og Fanø Strikkefestival senere samme måned. jeg er med og det kunne være herligt at se mange af jer, om mine workshops får tilslutning nok.

Årets sidste strik... næsten

Der er blevet strikket masser af småting i den sidste tid, og en enkelt af de lidt større: en bluse til mig selv( endelig!!)
Småting er naturligvis gaver... i denne tid kan man jo dårligt tænke andet,- det skulle da lige være et værk til næste års udstillingstema i "Seriøst strik... for sjov". Temaet er "Snørklede snoninger i grønt". Lidt sjovt at strikke. 
Billeder kommer når jeg er førdig og HVIS det ser OK ud!!

Et par billeder af nogle af småtingene: her hals-rør og pandebånd til en lille prinsesse i Odense. Og efter hendes eget ønske i julegave!
S stillede lillebror også og ønskede halsrør, men han får nu hue til med refleksgarn i "tutten".  

Inspirationen til ønskerne er naturligvis kommet, fordi de har lånt mors og fordi deres Bedste har haft halsrør på ved sit sidste besøg hos dem.
Jeg har stikket og udarbejdet opskrifter til disse:




Det er samme opskrift til den nederst 3, men med forskellige små ændringer: farverne og kanter i opslagning af aflukning. Det giver en fin virkning at slå op med kabelopslagning i to farver og at lukke af med de samme to (skiftevis er der strikker en maske i en farve og den næste i en anden samtidig med aflukning)

Endelig er det blevet til et enkelt nyt tørklæde med "hurtig-striber", som jeg kalder det. Hyggeligt arbejde i to farve, som naturligvis kan ændres til 3 og flere efter lyst og garnrestemængder.

Og endelig er der strikket et par huer til min husbond, som bruger hue både inde og ude , sommer og vinter. En skaldet isse tåler hverken kulde eller direkte sol, og så hygger han med hue indendøre!!


søndag den 22. oktober 2017

Anmeldelse af strikkebogen "50 METER SJOV"

50 METER SJOV,- strik legetøj af garnrester ,Rebecca Danger.
Forlag: Dreamlitt.
Bogen er fra 2013 og nu oversat til dansk af Dina Hvidgaard.

Først det faktuelle: bogen er på 80 sider med mange illustrationer og anvisninger på flere end 30 forskellige strikkede figurer/ ”bamser”, der kan strikkes af garnrester på maks. 50 m garn.
Der startes naturligvis med en introduktion, dernæst et fint afsnit om, hvordan bogen bruges,- desværre med henvisninger til amerikanske garnkvaliteter, som ikke alle umiddelbart kan overføres til kvaliteter, vi har i Danmark.
 Et stort og grundigt afsnit med strikkeanvisninger giver fine forklaringer, beskrivelser og viser teknikker, så en strikker kan gennemføre alle bogens figurer. Flere af disse teknikker vil nok virke avancerede for en nybegynder, f.eks magic loop- metoden, men der er også beskrevet, hvordan man kan bruge ”lettere metoder” samt hvordan man kan kombinere de forskellige dele af modellerne, så man kan skabe helt andre figurer ud fra grundmodeller og -principper.
Så følger opskrifter på nogle ”standartkroppe” og enkeltdele til de figurer, som er strikket ud fra dem og vist i bogen, fordelt i 5 større afsnit med hver sin ”standardkrop”.
Der sluttes med beskrivelser af, hvad man kan bruge de mindste ”strikkerier” til samt et garn-klassificerings - system, forkortelser og ordforklaringer samt en leverandørliste over garnfirmaer, hvilket måske er en smule overflødigt, da man jo netop opfordres til bruge sine garnrester!( jfr. Bogens titel)
Allersidst er forfatteren præsenteret.

 Bogens største fortjeneste er, at den ikke blot anviser de mere end 30 modeller med eksakte opskrifter, men opfordrer til kombination og leg med enkeltdele samt opfordrer til leg med garnrester, så den enkelte strikker skaber sine egne modeller, hvilket jeg synes har den allerstørste værdi. Den slags bøger udfordrer kreativiteten og er især velkomne i min strikkeverden.
For at være en ”ordentlig” anmelder besluttede jeg at teste bogens metode” ved at strikke en figur efter en af anvisningerne (og et barnebarns valg af, hvilken det skulle være)… selv om jeg hellere vil skabe helt fra bunden. Beskrivelserne skal man finde flere steder i bogen og det kan irritere lidt, men anvisningerne er fine og præcise. Og opskrifterne på ”standard-kroppe gør jo, at bogen rationel og giver utallige kombinationsmuligheder

Det er en fin bog, der opfordrer til kreativ leg med garn og pinde uden fastlåsende opskrifter, der tvinger til kopieringer.
Den vil nok især virke tiltrækkende på en målgruppe, der har lidt strikkeerfaring og som gerne benytter sig af små videoer med specifikke teknikker. Sprogligt er det absolut den yngste del af strikkerne, der vil synes bedst om bogens ”amerikanske tone” med direkte tiltale, hyppige lovprisninger og massevis af forfatterens egne kommentarer og holdninger. Dem kunne jeg personligt godt undvære!

Oversættelsen er ind imellem lidt for upræcis mh. til vores danske strikketermer, så der forekommer ind imellem nogle forstyrrende fejl, men bortset fra dem, så vil jeg gerne anbefale bogen til de strikkere, der har lyst til at slippe deres indre legebarn løs med uforpligtende strikkerier.  Og som strikker har man med garanti masser af garnrester, der kan bruges. Jeg fik i hvert fald meget lyst til at prøve at strikke en figur mere med nye, sjove kombinationer efter at have gennemstrikket en enkeltgrundmodel med standard-krop.

Bogen bør stå på biblioteker, evt. på skoler og i hvert tilfælde på alle kreative tekstilværksteder, og mon ikke en del garnforretninger også med fordel kunne have den på hylden, - til salg eller bare til hyggelig inspiration. Det fortjener den!

NB: den hvid kanin er mit "tjek-eksemplar" af en af standardmodellerne, og den var lidt speciel, men sjov at udføre.

søndag den 24. september 2017

Tørklæder og "navne" på dem

Der er virkelig gang i efterårets strikketøj, og tørklæder kan man vel ikke få for mange af?
Jeg sætter lige billeder af min modeller med opskrifter her og skriver "navnene" på dem, så misforståelser undgås.
Jeg har strikket alle på p 3. (Det er min yndlings-tykkelse af pinde, og jeg bruger rundpind, selv om alle er strikket frem og tilbage) Overalt hvor det er muligt, er der strikket masker op til næste del, så der ikke er monteringer og sammensyninger bagefter!

De nyeste først:

Dette kalder jeg bare " Halsrør". Opskrift til 3 forskellige "vidder": 110, 120 og 130 cm. Strikket i en skøn uld/ bomuld-blanding.
 
"Hurtigstribet" tørklæder, også i uld/ bomuldblanding. Det har lange "vinger" så det kan snos flere gange om halsen.


Og så nogle af de "gamle" opskrifter: "Hurtig-striberne" på forskellig led i hver sin halvdel
Det her hedder "Sort og hvid med søde striber", strikket i ét langt stykke med vendinger på midten. 100% merinould, men blanding af uld og bomuld er jo lige så dejligt.
"Søde striber"... bare i en anden stribefordeling, ligesom tørklædet nedenfor. Begge i  uld/ bomuldblanding og ensfarvede partier. Variationer er jo uendelige, og man kan få brugt en del garnrester, HVIS man da har nogen!!! (Skrevet med et stort smil) 
Midterstriben er hæklet på efterfølgende som en "tamburering".... kædemasker med garnet bag arbejdet!


Det her er "Sort og hvid og symmetri". Midterpartiet strikket først og derefter hver "vinge" for sig. Midterlinjen hæklet som ovenfor. Pulsvarmere med knapper (-og de KAN knappes op!) 
Dette hedder "Sort og hvid med skarpe striber". Udfoldet ovenfor og om "en hals" nedenfor. Her er knapperne bare til pynt.
Nedenfor pulsvarmere der passer til

Og endelig et "sort og hvid med dutter"... måske det mest elegante af mine tørklæder og måske det mest besværlige at strikke/ montere, for her er 2 ender at hæfte for hver "dut".

Man kan skrive til mig på mailen: hanne@designstrik.dk. Jeg skal nok reagere hurtigt. 


torsdag den 21. september 2017

Halsrør med striber

Det måtte jeg jo gøre: lave en opskrift til et halsrør med striber, og det var et perfekt arbejde at strikke på turen til og fra Fanø i sidste weekend.
Her er det strikket i en skøn blanding af uld og bomuld ligesom det "hurtigstribede tørklæde" : Cottonwool 3 fra Gepard, men det vil også være en skøndejlig lun "vinter-halsting" i ren  merino, f.eks. Anina fra Filcolana.
Send mail til hanne@designstrik.dk, hvis du er interesseret.

onsdag den 13. september 2017

Hurtigstribet sommertørklæde

Tja... selv om vi ikke har haft en fantastisk sommer i DK i år, vejr-mæssigt i hvert fald, så er tørklæder jo stadig skønne..og måske især i en sommer som denne!
jeg har designet et "hurtig-stribet" tørklæde i mørke og lyse striber og udarbejdet en opskrift til et. tørklædet er strikket i 2 halvdele, men selvfølgelig uden sammensyninger!
materialet er en blanding af 50% merino og 50% blød bomuld.
 

Og denne gang ingen kontraststribe, men det kan man jo selv lave som en hæklet linje lige ved siden af midter-maskerne.

Kunstmuseet i Vejle

Så er GEMénes installation på Kunstmuseet i Vejle hængt op. 
Sikken et arbejde: stort, sjovt, frustrerende og fantastisk. Godt at den bliver hængende året ud.
Et spændende samarbejde mellem museet, GEMérne og strikkende gæster, der tog sig af en del af vores " trædesten" 
PÅ vej ind til museet: en rød ledetråd
Installationen  af vores "istapper" set fra overetagen... 
trædesten og gulvpuder på gulvet
Installationen, som danner overgang mellem Indgang 
og Udstilling og mellem loft og gulv. 


torsdag den 27. april 2017

S.O.S. på Hørvævsmuseet i Krengerup på Fyn

Så kom turen til den store/ længerevarende sommerudstilling. Herligt sted, hvor der endda væves Olmerdugsstriber. 

Først en masse roderi og overvejelser...men hurtigt fik vi sat giner på plads, hængt tæppe op og placeret ting i montrer. 
Det er absolut et lokale der kæder vores ting. Det hele gik let og smertefrit.. vi har jo prøvet det før!

Og der var plads til hygge, kaffe og grin. Herlig dag... med tak til Marianne og GEMérne.


Åbning af udstillingen på søndag kl. 11... med et lille glas og en bid mad. 

søndag den 16. april 2017

Udstilling af GEMér værker

"Strik i Forening" er titlen på den lille strik-udstilling, som GEMérne har åbnet på Vejle Kunstmuseum.
Herligt at museet sagde ja til at vi måtte udstille strik, der er inspireret af kunstværker fra museets permanente udstilling.
Herunder er Eurykides nederdel færdigstrikket. 
Det var faktisk lidt underligt og lidt svært at bryde mønstrene, -det er meget lettere af arbejde regelmæssigt med et mønster!
Mønsterbrud måtte der til- hun dør, vender tilbage til livet fra Hades underverden, men Orfeus kan jo ikke lade være med at se sig tilbage og så er hun for evigt tabt for ham...derfor har jeg strikket et mønster, der opløses ned over nederdelen, som er strikket oppefra og ned.
Palle Nielsen er en mester i at arbejde med mønstre, og min inspiration er fra hans grafiske serie om Orfeus og Eurydike.

 
Pudekamp... sådan kalder vi denne del af udstillingen i trappegangen, ophængning af de stort-hvide grafiske strikpuder.
 
Vores værker er at se på museet i en periode på 6 uger i det, museet kalender Maskinrummet samt i trappeopgangen op til  overetagen.

Sidste uge i august, i forbindelse med Trekantens Festuge skal vi etablere en kæmpe-STRIK-installation i museets foyer og allerede fra torsdag har vi ugentlige workshops på museet, hvor publikum kan komme og strikke dele af installationen sammen med os. 
Temaet for festugen er overgange, og vores installation bliver overgangen mellem indgang og udstilling / eller overgangen mellem loft og gulv. ( Der er 8-10 meter, så der skal strikkes tusindvis af masker). Allerede på åbningsdagen for "Kunst i forening" fik nogle af vores gæster fat i strikkepinde, garn og sten og gik i gang: SÅ HERLIGT!

onsdag den 15. marts 2017

Nye farver og striber i tørklæder

På fredag er jeg på messen i Middelfart- blot denne ene dag,- med Anne og Preben på standen med Butik Uniqa. Jeg "demonstrerer" lige lidt strikketeknik som kantmasker, opstrikning af masker i retstrikning( retriller) og udtagninger i hjørner.
 
Jeg har strikket et af mine opskrifter op i nye farver og med andre striber end vanligt- i to forekellige udgaver. Opskriften er " Sort og hvid og søde striber". Striberne har fået ny placering i den anden udgave, som er herunder. Utroligt hvilken forskel det gør!
Garnet er 100% bomuld (det sorte og hvide) samt en blanding af 50% uld og 50% bomuld (fra Emooto).


søndag den 12. marts 2017

Lidt mere om kantmasker

Kantmasker, - og her mener jeg den yderste maske i hver side i et strikketøj, der efterfølgende skal sys sammen eller der skal strikkes masker på til halskant, rib, krave osv.
Knudekant
Bruges ved kanter, der efterfølgende skal sys sammen.Knudekanten er én maske, der fungerer som ”sømmerum”.

 (Tegning fra min gamle bog"Strik efter papirmønster")

Knudekantern kan laves efter mange metoder. Jeg er begyndt af benytte metode 3, da yderste maske bliver en smule fast i kanten, fordi masken kun er strikket på hver anden pind, men danner stadig en "knude".


1. metode: kantmasken strikkes ret på alle pinde.
2. metode: strik sidste maske vrang og tag den første maske ret løs af (på alle pinde)
3. metode: strik sidste masker ret og tag den første ret løs af (med garnet bag masken)


Lænkekant (over én maske)
Kan bruges hvor der skal strikkes én maske op for hver 2. pind (f.eks. ved retrille strik, - dette bruges også i dominostrik).
Lænkekanten er 1 maske, som kun strikkes på hver 2. pind: den stikkes ret i slutningen af pinden og tages vrang løs af med garnet foran masken ved starten af næste pind. Masken er derved kun strikket på hver anden pind og danner en ”kæde” lodret.


Personligt synes jeg ikke, at en lænkekant over én maske fungerer ret godt ved sammensyninger, og her strikker jeg enten alle masker i mønsteret helt ud til kanten,-  især i glatstrik,  eller benytter én maskes knudekant i hver side, og så syr jeg sammen lige inden for knudekanten,  eller strikker maske op lige inden for den.
Men den er "helt fin i kanten" af perlestrik og retriller! 

mandag den 27. februar 2017

Mere SORT og HVID

Der er gang i pindene. både til kurser og til projektet på Vejle Kunstmuseum.
Et af mine bidrag bliver at strikke en " dragt til Eurydike", inspireret af Palle Nielsens grafiske arbejder til sagnet om Orfeus og Eurydike. 
Palle Nielsens grafik er spækket med mønstre, der lader sig oversætte til strik... så det er en fin opgave.
Her er Orfeus beslutsomt på vej efter sin afdøde hustru ( hun blev bidt af en giftslange). Se lige hvor mange mønstre Palle Nielsen laver i hans tøj!
Overdelen til dragten er undervejs her
Værkerne  laves i et samarbejde med Vejle Kunstmuseum og GEMérne (Garn Elskende Mesdames) og udstilles fra palmesøndag og knap 2 måneder frem. Sommeren over deltager vi med endnu et strikkeprojekt, men det fortæller jeg om senere!
og nederdelen er i gang her.
Jeg glæder mig vildt til at se de 4 andres værker.. alt er inspireret af museets permanente samlinger.